nejmennej.blogg.se

ALLT SOM BÖR DISKUTERAS

Kategori: Allmänt

 
Varför är det så mycket man sällan pratar om? Eller aldrig pratar om? 
Finns det en rädsla som stoppar en? En rädsla över vad? Över att ingen annan håller med?
 
Jag tänker på frågor som rasism och sexism. Att det är alldeles för få som uppmärksammar orättvisorna och förtrycken mot invandrare och kvinnor. Att varje gång någon i ens närhet fäller en onödig kommentar med rasistiska eller sexistiska tendenser låter man det passera. Varför? Om du svarar att det inte är en stor sak med ett skämt här och ett där har du fel. Det är de små kommentarerna som, när de inte möter motstånd, blir stora problem och bidrar till den främlingsfientliga strukturen i samhället. 
 
Det är dags att vi hjälps åt att uppmärksamma de här problemem i vardagen, prata om det när som helst. Gå inte och vänta på ett tillfälle att diskutera, på att någon annan ska ta upp det. Vad finns det som hindrar just dej att påpeka de faktiska problemen som fortfarande finns kvar i samhället över en kaffe med vännen? 
Kunde det kanske vara osäkerhet? Oron över hurvida vännen tycker samma som du eller inte. Risken att starta en obehaglig diskusion och eftersom att du gärna undviker konflikter känns det bättre att låta bli. Att inte ens försöka.
 
Men du kommer aldrig få veta vad din vän har att säga om ämnet i fråga. Du kommer aldrig få veta att din vän känner samma. Att hen också sitter och tänker på att det är helt ofattbart att man har mindre chans att få ett jobb om man heter något utländskt i efternamn än om man har ett helt vanligt son-namn. Eller på hur dumt det är att kvinnor gång på gång används som objekt överallt i media och oftare blir dömda för sitt utseende än för sina prestationer. 
 
Prata och diskutera och du kommer troligtvis stöta på de som inte håller med. Men det kommer bara få dej att förstå hur viktigt det är att prata om allt som är viktigt. Första steget mot en utveckling är att uppmärksamma problemen och det går inte att göra för mycket. Glöm inte att det finns andra vägar att uppmärksamma på än genom tal. Dela andras texter och inlägg på facebook eller din blogg, skriv under namnlistor eller skriv egna texter.
 
Sluta tänka och hålla dina åsikter för dig själv. Allas röster behövs för tillsammans är vi starka, mot rasism, sexism, främlingsfientlighet och örättvisor i samhället över huvud taget.
 
/nejmennej
 
Kommentera inlägget här: